Schwarz Schilling: Ju tregoj se ç’po luhet me Kosovën e Serbinë dhe pse mund të ketë këmbim territoresh

Christian Schwarz-Schilling, një ish-i dërguar i Perëndimit për Bosnjen, një diplomat me njohje të thella për rajonin, beson se fuqitë e mëdha, SHBA dhe Rusia, e kanë paktin mes tyre për ndarjen e influencave në rajon, e që sipas tij kjo do çojë në këmbim territoresh mes Kosovës dhe Serbisë.

“Parimi i çeliktë i Perëndimit që ndarjet e reja etnike duhet të shmangen me çdo kusht nuk është më i zbatueshëm. Presidentët e Kosovës dhe të Serbisë, sipas të gjitha informacioneve të mundshme, kanë arritur një ‘marrëveshje’: Kosova do t’i dorëzojë Serbisë zonën në veri të Mitrovicës me shumicë serbe, ndërsa zonat me popullsi shumicë shqiptare në jug të Serbisë në Luginën e Preshevës do t’i dorëzohen Kosovës. Lobistët e bënë punën e tyre mirë.

Kjo do të sillte anëtarësimin në BE në Serbi, dhe Kosova do të njihej dhe do t’i jepej një vend në Asamblenë e Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara”, shkruan Schwarz-Schilling.

Si kujton përpjekjet e tij që kjo të mos ndodh, pasi e sheh me rrezik një kartë të tillë.

“Dy ish-kolegët e mi, Paddy Ashdown dhe Carl Bildt – ish-përfaqësues të Lartë në Bosnje – së bashku me mua, në gusht të vitit 2018 i dërguam një “letër të hapur” Ministres së Jashtme të BE-së Federica Mogherini dhe paralajmëruan që “Kutia e Pandorës” për këmbimin e territoreve nuk duhet të hapet. Kjo për shkak se po ndihmon forcat separatiste-nacionaliste, jo vetëm në rajon – veçanërisht në Bosnjë – por edhe në shumë vende të tjera.

Kjo do të hapte rrugën për çrregullime edhe më të mëdha që rrallë përfundojnë pa luftë. Eshtë shumë befasuese që politikanët e BE-së në Bruksel, të cilët kundërshtojnë rreptësisht politikën e ndryshimit të kufijve mbi baza etnike, nuk e shohin këtë rrezik sot dhe besojnë se zgjidhje të tilla janë të mundshme”, argumenton ai, duke ngritur pyetjen se “Cilat arsye çuan në këtë?”

“Ekzistojnë spekulime se Trump po ndjek një ‘marrëveshje’ me Putinin për ndarjen e ndikimit në Ballkan midis dy fuqive kryesore të Rusisë dhe SHBA, përgjigjet Schwarz-Schilling dhe vijon:

“Sipas formulës: Kosova shkon në NATO dhe Serbia mbetet nën ndikimin rus, së bashku me një refuzim të qartë të anëtarësimit në NATO. Duke vepruar kështu, ajo destabilizon rajonin, veçanërisht Bosnjën, pasi tonin këtu e përcakton lideri politik i Republika Srpska, tani kryetari i Presidencës trepalëshe, Milorad Dodik. Ekzistojnë gjithashtu spekulime, veçanërisht në qarqet e NATO-s, se Trump dëshiron të shohë të dy vendet në Aleancë, Kosovën dhe Serbinë, por gjithashtu dëshiron të frenojë ndikimin rus në Ballkan. Ky mund të jetë shpjegimi për pozicionin e ndryshuar të BE-së.

Sidoqoftë, gjithçka që duhet të bëj është të nxis Këshillin e Bashkimit Evropian dhe Komisionin Evropian që të rikujtojnë vlerat evropiane dhe të rikujtojnë sistemin e vlerave në të cilin mbështetet BE-ja. Nëse kjo nuk ndodh, atëherë nuk duhet të çuditemi kur, për shkak të vendimeve të gabuara politike, përsëri do përballemi me valë refugjatësh dhe ankth të të uriturve dhe të varfërve”, mbyll shpjegimin e tij diplomati austriak.

Back to top button
error: Content is protected !!
Close