Pse gara për të gjetur vaksinat Covid-19 nuk ka për të mbaruar kurrë

Të gjithë festuan lajmet e këtij muaji se jo një por dy vaksina eksperimentale kundër Covid-19 kanë provuar të paktën 90% efektive në parandalimin e sëmundjes në provat klinike të fazës së vonë, hulumtim për të kuptuar sesi virusi Sars-CoV-2, i cili shkakton Covid- 19, ndërvepron me sistemin imunitar të njeriut.

Ka ende shumë pyetje për t’u përgjigjur në lidhje me vaksinat Pfizer / BioNTech dhe Moderna: sa mirë do të mbrojnë ata të moshuarit, për shembull, dhe për sa kohë? Cilat aspekte të përgjigjes imune që ato nxjerrin janë mbrojtëse dhe cilat jo? A mund të arrihen rezultate edhe më të mira, me vaksinat që synojnë pjesë të ndryshme të sistemit imunitar?

Ne ka të ngjarë të kemi nevojë për disa vaksina Covid-19 për t’i mbuluar të gjithë.

Por ne gjithashtu kemi nevojë për metoda më të mira për diagnostikimin dhe trajtimin e sëmundjes.

Pezullimi i fundit i dy provave kryesore të vaksinave për shkak të ngjarjeve të rënda anësore tregon se ka ende shumë për të mësuar.

Ashtu si shumica e kandidatëve për vaksina Covid-19, vaksinat Pfizer dhe Moderna injektohen në muskuj, nga ku hyjnë në qarkullimin e gjakut dhe stimulojnë prodhimin e antitrupave ndaj Sars-CoV-2. Por antitrupat janë vetëm një përbërës i reagimit imunitar adaptiv të trupit, i cili zhvillohet me kalimin e kohës, në përgjigje të pushtimit nga një virus ose patogjen tjetër.

Ekziston edhe imuniteti i lindur, me të cilin kemi lindur dhe që mobilizohet menjëherë pas infektimit, por nuk është përshtatur për ndonjë patogjen specifik. “Ka shumë pjesë lëvizëse për këtë”, thotë imunofarmakologu Stephen Holgate, nga Universiteti i Southampton në Mbretwrinw e bashkuar, i cili pyet veten pse shkencëtarët janë përqendruar në kaq pak prej tyre.

Një përgjigje tjetër imune që ka marrë shumë vëmendje në kontekstin e Covid-19 është ajo e qelizave T. Së bashku me qelizat B, të cilat gjenerojnë antitrupa, qelizat T formojnë pjesë të sistemit imunitar adaptiv dhe ato kryejnë dy funksione kryesore: ato ndihmojnë qelizat B të bëjnë punën e tyre dhe ata vrasin qelizat e infektuara. Të dy qelizat B dhe T mbajnë një kujtesë të infeksioneve të së kaluarës, që do të thotë se ato mobilizohen më shpejt kur shfaqet një patogjen për një kohë të dytë ose pasuese.

Në maj, studiuesit amerikanë raportuan se qelizat T të nxjerra nga mostrat e gjakut të njeriut të marra para vitit 2019 dhe të ekspozuara ndaj Sars-CoV-2, treguan një kujtesë për infeksionin e koronavirusit.

Kjo sugjeroi që ekspozimi i mëparshëm ndaj koronavirusëve të ndryshëm, siç janë ato që shkaktojnë ftohjen e zakonshme, mund të jetë i mjaftueshëm për të çelur qelizat T dhe ngriti shpresat se ato mund të mbrojnë kundër Covid-19. Këto shpresa u forcuan nga një raport i njerëzve që luftonin kundër infeksionit edhe pse ata zhvilluan vetëm një përgjigje të qelizave T dhe pa antitrupa, megjithëse numri i pacientëve në atë studim ishte i vogël dhe provat për këtë arsye ishin të vështira për t’u interpretuar.

Megjitahtw, ka shumë më shumë punë për të bërë para se përgjigjja imune njerëzore të shfrytëzohet plotësisht për të luftuar Covid-19 dhe ajo që mësohet në kontekstin e kësaj sëmundjeje mund të zbatohet për të tjerët, veçanërisht kur bëhet fjalë për terapi që modifikojnë përgjigjen imune të njeriut sesa virusi.

Tani për tani, megjithatë, shumica e vaksinave dhe terapive eksperimentale synojnë antitrupat, të cilat janë specifike për virusin dhe një lloj i antitrupave, IgG, në veçanti. Një lajm i mirë, ku bëhet fjalë për këto, është se disa studime, tani kanë demonstruar se nivelet e IgG mbeten të larta deri në tetë muaj pas infektimit. Qëndrueshmëria e njëjtë e përgjigjes së antitrupave ende nuk është demonstruar për ndonjë vaksinë.

Lajmi më i mirë nga të gjithë është se të paktën dy vaksina tani ekzistojnë që duket se na mbrojnë kundër Covid-19 dhe se shanset janë të mëdha që disa nga njerëzit më të prekshëm në botë të përfitojnë prej tyre brenda muajve.

Back to top button