Mjeku bën APELIN: Fëmijët e marrin COVID më lehtë dhe e transmetojnë shumë më lehtë

Krahas rritjes së numrit të të rriturve të infektuar me koronavirus, shqetësuese është edhe rritja e numrit të fëmijëve që po preken nga sëmundja.

Ndonëse fillimisht u tha se fëmijët nnuk prekeshin shumë nga COVID dhe se e kalonin sëmundjen në forma të lehta, numri i të shtruarve në spital është rritur ndjeshëm.

Mjeku Ardian Jorgji, ekspert i sëmundjeve që prekin aparatin e frymëmarrjes, në një lidhje me Skype për “Ftesë në 5”, u shpreh se në fakt, fëmijët e marrin COVID shumë më lehtë dhe po ashtu e transmetojnë shumë më lehtë.

Ai vuri theksin te variantet e reja të COVID, ku shtoi se sa i përket rëndesës së simptomave nuk bëhet diferencë e madhe, por diferenca qëndron në numrin e infektimeve

“Në botë sot po flitet jo vetëm për virusin fillestar, që tek fëmijët merret më kollaj dhe transmetohet tek të tjerët akoma më kollaj, pro edhe sa i përket mutacioneve, vërehet se te fëmijët merret dhe transmetohet më kollaj. Duke patur parasysh dhe klimën, që jemi në një stinë të ftohtë, qëndrimi në vende të mbyllura, apo shkollat, është e thjeshtë për të kuptuar pse flasim për një përhapje më të madhe qoftë të mutacioneve, apo vetë COVID. Para 7 apo 10 ditësh, u fol sikur pati një ulje të infektimeve në Europë. Por kanë ndryshuar raportet. Po bëhet një rivlerësim i situatës. Ajo që mbizotëron në opinionin shkencorë, ka të dhëna që fëmijët e marrin dhe  e transmetojnë lehtë, sidomos këto tre mutacionet e lehta. Sa i përket rëndesës së shenjave, nuk bëhet diferencë e madhe, por në numrin e infektimeve”, tha ai.

Back to top button