SHBA emëron ambasadorin e ri në Beograd, njohës i mirë i rajonit. Më parë, dhe në Tiranë e Shkup

Christopher Hill, një diplomat dhe ekspert amerikan me përvojë mbi situatën në rajon, do të marrë përsipër detyrën e ambasadorit të ri amerikan në Serbi.

Sipas mediave serbe, Hill do të zëvendësojë , Anthony Godfrey, një diplomat karriere i cili ka qenë në Beograd që nga Nëntori 2019, si ambasador.

Ambasadori i ri amerikan është një diplomat me përvojë, një njohës i rajonit dhe një mik i ngushtë dhe bashkëpunëtor i Presidentit amerikan, Joe Biden.

Në këtë mënyrë, administrata amerikane dërgon mesazhin se ata kujdesen për Serbinë dhe Ballkanin. Ajo tregon se pikëpamja dhe kuptimi amerikan për rolin e Serbisë në Ballkanin Perëndimor po ndryshon’‘ – thotë një burim nga qarqet diplomatike.

Edhe pse mentore për Kosovën, Shtetet e Bashkuara kanë bërë një kthesë në ngjarjet e fundit në Kosovë, kur kanë kritikuar ashpër lëvizjet e Prishtinës dhe mosrespektimin e marrëveshjes së Brukselit. Emërimi i Hill mund të shpejtojë zgjidhjen e çështjes së Kosovës.

Ardhja e Hillit, i njohur për pragmatizëm, tregon se Amerika dëshiron të marrë pjesë më aktive në proceset në Ballkan, por edhe të jetë në gjendje të kuptojë më mirë Serbinë. Emërimi i Hillit e kthen vendin tuaj në pozicionin e një partneri prioritar të administratës amerikane në Ballkan” – thotë një diplomat pranë administratës amerikane.

Siç thekson bashkëbiseduesi ynë, Hill dëshiron të sjellë investime amerikane në Serbi, dhe ai gjithashtu do të punojë në promovimin e Serbisë si një destinacion investimi. Fakti që shërbimi i tij i parë ishte në Beograd përcaktoi kryesisht karrierën e tij, e cila lidhej kryesisht me Ballkanin.

Përveç Beogradit, ai shërbeu në Shkup dhe Tiranë, por edhe sot e kësaj dite mbetet më i njohur si i dërguari special i SHBA -së për Kosovën gjatë dy viteve të luftës. Ai ishte gjithashtu anëtar i ekipit negociator të Richard Holbrooke për Bosnjën. Ai shërbeu si ambasador në Korenë e Jugut, Irak dhe Poloni.

Back to top button