Si po e ndihmojnë Rusinë kompanitë dhe anijet fantazmë të Greqisë?

Shtetet e Bashkuara të Amerikës kanë ndaluar importet e naftës së papërpunuar ruse muaj më parë dhe anijet ruse janë të ndaluara nga portet e SHBA-ve, Britanisë dhe Bashkimit Evropian.

Më 5 dhjetor hyjnë në fuqi sanksionet e BE-së ndaj naftës së papërpunuar ruse.

Por kompanitë greke dhe të tjera evropiane të transportit aktualisht – dhe ligjërisht – po ndihmojnë eksportuesit rusë të çojnë naftën e tyre në destinacionin e dëshiruar.

Për më tepër, një flotë anijesh fantazmë në rritje që zyrtarisht nuk ekzistojnë dhe që si rezultat nuk mund të gjurmohen apo hetohen, po transporton mallra të sanksionuara ruse në mbarë botën, ashtu siç po transportonte tashmë mallra të ndaluara iraniane, venezueliane dhe koreano-veriore.

Flota fantazmë ka të ngjarë të rritet me hyrjen e sanksioneve të BE-së për naftën.

Kjo dëmton seriozisht sanksionet dhe krijon rreziqe në det të hapur.

Në maj, “Lloyd’s List Intelligence”, e cila monitoron transportin global, filloi të vërejë një model të çuditshëm në portet ruse të Ust-Luga-s, Primorsk-it, Novorossiysk-it dhe Shën Petersburg-ut.

Nga 204 cisterna të mëdha që niseshin nga portet midis datës 1 dhe 26 të atij muaji, 58 i përkisnin Sovcomflot, gjigantit rus të transportit.

Por shumë më tepër nga cisternat e naftës, 79, ishin në pronësi greke.

“Një rritje e madhe e udhëtimeve drejt Indisë, Turqisë dhe Kinës tregon se ku po shkon ngarkesa, e cila zakonisht shkonte për në Amerikën e Veriut dhe Evropën Perëndimore”, vuri në dukje Lloyd’s në një raport pasues.

Gjatë të njëjtit muaj, grupi i kërkimit vëzhgoi shtatë cisterna të tjera të mëdha nafte që largoheshin nga ujërat e qytetit grek të Kalamata-s dhe qyteteve malteze të Marsaxlokk dhe Marsaskala dhe më pas drejtoheshin në Indi, Kinë dhe Emiratet e Bashkuara Arabe.

Ata ishin ngarkuar me naftë ruse nga cisterna më të vogla që udhëtonin nga portet e Detit të Zi.

Anijet dhe portet greke, me fjalë të tjera, po ndihmojnë Rusinë të eksportojë naftën e saj.

Industria e madhe e anijeve të Greqisë ka parë një mundësi.

Edhe pse BE-ja i ndaloi anijet ruse në fund të majit, nafta ruse ende mund të dorëzohet në BE me cisterna në pronësi ose me flamur në vende të tjera.

Kjo duket se është vendi ku industria e madhe e transportit detar të Greqisë ka parë një mundësi.

Sanksionet ka të ngjarë të përshpejtojnë një tjetër trend në rritje detare: transportin e paligjshëm me anije që zyrtarisht nuk ekzistojnë.

Vitet e fundit, një flotë krejtësisht e re e anijeve fantazmë i është bashkuar flotës zyrtare të anijeve botërore.

Ndryshe nga anijet ekzistuese zyrtarisht – të cilat janë të regjistruara në një shtet flamuri (më shpesh Panama, Liberi ose Ishujt Marshall), kanë një numër gjurmues të Organizatës Ndërkombëtare Detare (IMO) dhe mbulohen nga sigurimet komerciale – anijet fantazmë nuk janë të regjistruara me një shtet flamuri ose IMO dhe nuk kanë sigurime komerciale.

Kjo i vendos ata në një kategori të ndryshme nga cisternat greke, të cilat transportojnë naftën ruse në mënyrën shumë publike në të cilën kryhet pjesa më e madhe e transportit.

Për të fshehur më tej ekzistencën e tyre, ata shpesh fikin AIS-in e tyre – ekuivalentin detar të GPS-së – në mënyrë që autoritetet që mund të dëshirojnë t’i monitorojnë ata nuk mund t’i shohin ato.

“Foreign Policy”

Back to top button