E FUNDIT/ Borrell: Më në fund kemi një marrëveshje mes Kosovës dhe Serbisë

Përfaqësuesi i Lartë i Bashkimit Evropian, Josep Borrell ka folur në lidhje me negociatat pas 12 orësh deiskutime mes kryeministrit të Kosovës, Albin Kurti dhe presidentit të serbisë, Aleksandër Vuçiç.

Ai është shprehur se është rënë dakord mes Kosovës dhe Serbisë për zbatimin e propozimit evropian.

Sipas Borrell, për shkak të mungesës së fleksibilitetit të Kosovës dhe deklarimit të Serbisë për të mos nënshkruar, BE ka krijuar një sërë propozimesh për nënshkrimin e marrëveshjes.

“Kemi 12 orë që diskutuam dhe jam i lumtur që pas 12 orësh, kemi një marrëveshje sesi ta bëjmë. Deklaroj se Kosova dhe Serbia kanë pranuar të implementojnë aneksin e zbatimit të normalizimit të marrëdhënieve të tyre. Si pjesë e këtij aneksi, palët kanë pranuar që të implementojnë të gjitha pikat e marrëveshjes.

Neni 7 I marrëveshjes për të lancuar menjëherë negociatat me dialogun e ndërmjetësuar me BE për të siguruar në mënyrë të drejtë për asociacionin e komunave, si edhe deklaratat për personat e humbur, si cështje emergjente.

Kemi propozuar një aneks të detajuar, palët, nuk arritën një dakordësi në këtë detaj. Mungesa e fleksibilitetit të Kosovës ndërsa Serbia ka dekluar mos nënshkruajë. Për të shmangur këto situata kemi krijuar një sërë propozimesh për nënshkrimin” tha ai ndër të tjera.

Back to top button